Grad pod hipotekom – Hoće li zbog dvorane Sisak postati Hypograd?

Press 30. siječnja 2013

Kao jamstvo u slučaju neplaćanja Epsilon građenju tako će poslužiti 70 stanova, od kojih 22 socijalna, Zgrada stranaka, sjedište županije, Caritas, društveni dom u Galdovu pa čak i zemljište na kojem bi se trebala graditi Obrtnička škola

Kako bi od Hypo banke dobili kredit potreban za nastavak financiranja gradnje Sportske dvorane, Grad Sisak pod hipoteku stavlja većinu nekretnina ukupne vrijednosti od čak sto milijuna kuna!

Kao jamstvo u slučaju neplaćanja Epsilon građenju (u vlasništvu Hypo banke) tako će poslužiti 70 stanova, od kojih 22 socijalna, Zgrada stranaka, sjedište županije, Caritas, društveni dom u Galdovu pa čak i zemljište na kojem bi se trebala graditi pripadajuća Obrtnička škola. Iako gradonačelnik Dinko Pintarić nije znao reći ni iznos novog zaduženja, a kamoli ukupnu vrijednost dvorane, vijećnici su na sjednici u ponedjeljak dvotrećinskom većinom ipak podržali potez, koji prema mišljenju oporbe (protiv su se izjasnili predstavnici SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSLS-a) i javnosti Siščane vodi u “dužničko ropstvo”.

Naime, sljedećih 26 godina vlast će iz proračuna izdvajati oko milijun kuna mjesečno, a ako ne bude u mogućnosti ispunjavati obveze prema vlasniku, ostat će i bez nekretnina i bez dvorane, za koju je već potrošeno do 200 milijuna kuna. O konačnoj se cijeni tek može špekulirati. Međutim, poznati su podaci da je prva faza od 2008. do danas stajala oko 160 milijuna kuna, dok je za drugu propisanim pa poništenim natječajem lani bilo predviđeno dodatnih sto milijuna kuna. Dakle, na ukupni iznos od 260 milijuna kuna dolaze još i PDV i kamate, stoga se procjene penju do vrtoglavih pola milijarde kuna.

– Financijski nam se nikako ne isplati raskidati ugovor, a s druge strane imali smo ponudu “uzmi ili ostavi”, što znači da bez prava zaloga ne bi bilo ni nastavka gradnje, kaže Pintarić. SDP-ova čelnica Kristina Ikić Baniček smatra kako je stavljanje čitave raspoložive imovine na bubanj čisti nedostatak samopoštovanja.

Na teret novih naraštaja

– Stavljeni smo pred gotov čin. Vijećnike se ucjenjuje zalogom nad nekretninama svih građana, rekla je Baniček. Iz redova oporbe čulo se i kako Sisak, odričući se pola grada, postaje Hypograd, što se prelama na naraštajima koji dolaze, zbog kojih se dvorana i gradi. S obzirom na ostala zaduženja, posebice prema EBRD-u za budući pročistač otpadnih voda, vijećnici sumnjaju u mogućnost ispunjenja obveza. Podsjetimo, trenutačno u blagajni nema ni za novorođenu djecu, ni za subvencije studentskog prijevoza.

Izvor slike i teksta: www.vecernji.hr