HDZ i HSP dali u zalog Hypu sve nekretnine Grada Siska!

Press 30. siječnja 2013

Na bubanj bi mogla otići zgrada Sisačko-moslavačke županije u centru grada, zgrada u kojoj se nalazi Radio Sisak, uredi mjesne samouprave najvećih mjesnih odbora, ali i 70-ak stanova dodijeljenih socijalno ugroženim Siščanima.

Gradsko vijeće Siska danas je založilo nekretnine u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna kod Hypo banke, odnosno njezine tvrtke kćeri Epsilon građenje. Ova odluka u režiji HDZ-a i HSP-a donesena je s 20 glasova ”za” i 10 ”protiv”.

Naime, tvrtka kćer Hypo banke u Sisku gradi sportsku dvoranu koju se Grad Sisak obvezao unajmiti nakon izgradnje, no s obzirom da je već potrošeno oko 100 milijuna kuna, za što se dobila samo betonska konstrukcija, a za dovršetak će biti potrebno najmanje toliko, banka se dosjetila da se založnim pravom na nekretnine u vrijednosti investicije osigura za slučaj da se Grad po završetku gradnje predomisli oko najma.

Što bi sve mogli proćerdati…

Ne bude li Sisak mogao ispunjavati svoje obaveze, na bubnju bi mogle završiti zgrada Sisačko-moslavačke županije u centru grada, zgrada u kojoj se nalazi Radio Sisak, uredi mjesne samouprave najvećih mjesnih odbora Zeleni Brijeg i Centar, Društveni dom Galdova te prostor u kojem se nalazi Caritas i javna kuhinja na Trgu Vere Grožaj.

Založen je i jedan pašnjak pored dvorane i novoizgrađenih zgrada u koje je investirala tvrtka Lanište, a koje će nakon prenamjene u građevinsko zemljište znatno dobiti na vrijednosti. Osim toga, Hypo traži založno pravo i na zgradu s poslovnim prostorom i 22 stana u Željezari te povrh toga još više od 50 gradskih stanova u drugim dijelovima grada.

”Osporit ćemo založno pravo”

Vijećnica SDP-a, ujedno i predsjednica SDP-a Siska Kristina Ikić Baniček ogorčena je ovom odlukom. Napominje i da se tu radi o 70-ak stanova socijalno ugroženih Siščana koji idu na bubanj. Na sjednici GV-a poslala je poruku bankarima da im odluka o založnom pravu vrijedi manje od papira na kojem je napisana jer će od lipnja 2013. godine, dakle nakon lokalnih izbora, kada dođe do smjene vlasti, “ona kao gradonačelnica Siska učini sve što je u mogućnosti Grada da pravnim sredstvima ospori i založno pravo na nekretnine i sam ugovor o gradnji dvorane”.

”Pintarić je ucijenio vijećnike”

Ikić Baniček im je poručila da neće vidjeti niti jedan jedini kvadratni metar nekretnina na koje su bacili oko jer će istraga DORH-a o gradnji dvorane dokazati da je ugovor štetan, protuzakonit, a time i pravno ništetan.

U razgovoru za Danas.hr ističe da je ovo znak da ni u samoj Hypo banci više ne vjeruju da će završetak dvorane i početak zakupa na vladajućim pozicijama dočekati Dinko Pintarić (HDZ) i Veljko Novak (HSP), s kojim su sklopili posao, pa se žele osigurati. “S druge strane, gradonačelnik je ucijenio vijećnike da cijeli projekt gradnje dvorane propada ukoliko se ne izglasa pravo zaloga na nekretnine”, kaže nam Ikić Baniček dodajući da je i sam gradonačelnik Pintarić priznao da ne zna koliko će gradnja u konačnici koštati.

Na bubnju i stanovi socijalno ugroženih Siščana…

“Oni samo znaju da će je isplaćivati 26 godina. Ukoliko Grad ne bude u nekom trenutku više mogao otplaćivati Hypu, nekretnine postaju vlasništvo banke”, kaže Ikić Baniček upozoravajući kako je među tim nekretninama i 70-ak stanova socijalno ugroženih Siščana.

Danas.hr kontaktirao je gradonačelnika Siska Dinka Pintarića povodom ove odluke, no on se do objave ovog teksta nije javio na telefon, kao ni predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak.

Izvor slike i teksta: www.net.hr