Hypo banka prijeti tužbom sisačkom SDP-u

Press 30. siječnja 2013

SISAČKI SDP-ovci dobili su prijetnju tužbom od strane Hypo Alpe Adria banke za koju tvrde da “ucjenom pokušava zaustaviti distribuciju plakata kojima se oglašava proslava Međunarodnog praznika rada u Sisku”.

U priopćenju za medije s naslovom “Banka koja polaže pravo na imovinu Siska prijeti tužbom SDP-u” gradski SDP-ovci pišu da je prijetnja i ucjena naslovljena na predsjednicu gradske organizacije Kristinu Ikić Baniček. Hypo banka od nje traži uklanjanje plakata “na kojem je ilustracija nilskog konja koji napada grad uz poruku ”Radničko ne Hypogradu””.

“Ništa nismo izvadili iz konteksta”

“Osim cenzure plakata Hypo banka traži i javnu ispriku zbog ”nanošenja štete ugledu i poslovnim interesima Hypo Alpe Adria banke”. Prijetnja je upotpunjena i riječima da je o svemu obaviješteno i vodstvo stranke”, piše u priopćenju Ikić Baniček. “S obzirom da SDP Siska nije ”tendenciozno vadio stvari iz konteksta” kako u svojoj poruci navodi Hypo banka već dosljedno i odgovorno upozorava građane Siska i javnost na opasne i pogubne posljedice gradnje sportske dvorane koja će gradsku blagajnu Siska dovesti na prosjački štap, SDP Siska neće ukloniti svoje plakate kojima poziva građane na proslavu 1. svibnja”, pišu iz sisačkog SDP-a.

Tvrde da ništa nije izvađeno iz konteksta u činjenici “da je nesposobna i opasna gradska vlast predala Hypo banci kao taoca neostvarivom i propalom projektu sportske dvorane praktički sve komercijalno isplative nekretnine u vlasništvu Siska”. Tvrde da ništa nisu izvadili iz konteksta niti u činjenici da će “Hypo banka narednih 26 godina polagati pravo na šestinu svih poreznih prihoda grada, a kada grad neće moći izvršavati svoje obveze iz ugovora kojim se obvezao na dužničko ropstvo Hypo banci, sva će vrijedna imovina Siska završiti na bubnju”.

“SDP očekuje ispriku”

SDP-ovci smatraju da je nekorektno i uvredljivo što Hypo banka pokušava prijetnjom sudske tužbe skrenuti pažnju sa svoje uloge u “otimanju budućnosti gradu koji trenutno prolazi kroz najtežu socijalnu krizu od Domovinskog rata”. “Misle li bankari Hypo banke, koji se u prijetnji upućenoj sisačkom SDP-u nazivaju ”uglednim u poslovnoj zajednici”, da je otimanje budućnosti grada zbog besmislenog projekta u koji su se na tko zna koji način upleli sisački vlastodršci ugledna poslovna praksa na koju bi sisački SDP trebao zažmiriti, a građani Siska pljeskati”, pitaju iz sisačkog SDP-a.

Iz stranke očekuju da se Hypo banka ispriča zato što pokušava naplatiti 450 milijuna kuna za gradnju sportske dvorane “koja je manja od nekih arena izgrađenih u Hrvatskoj za četvrtinu tog novca”. “SDP Siska očekuje ispriku jer Hypo banka u naplati te sulude svote ne preže niti od založnog prava na imovinu grada u kojoj se nalazi javna kuhinja i u kojoj žive socijalno ugroženi stanovnici Siska”, pišu iz sisačkog SDP-a te dodaju da su oni uvijek štitili i uvijek će štititi svoj grad “od svih onih koji su stavili svoju nezasitnu šapu na njegove resurse i u tome nas neće spriječiti jalove prijetnje i ucjene”.

Izvor slike i teksta: www.index.hr