SDP će se boriti da u Sisku ospori založno pravo Hypo banke

Press 1. veljače 2013

Predsjednica sisačke Gradske organizacije SDP-a i gradska vijećnica Kristina Ikić-Baniček rekla je danas (četvrtak) da će se SDP svim sredstvima boriti da ospori založno pravo Hypo banke i njezine tvrtke kćeri “Epsilon građenja” na nekretnine u vlasništvu grada, vrijedne više od 100 milijuna kuna, kako bi se nastavila graditi sportska dvorana u Sisku.

Kako je navela na konferenciji za novinare, donoseći takvu odluku gradski su čelnici počinili mnoge nepravilnosti “u postupku dogovaranja izgradnje dvorane” te očekuje da će ih potvrditi i kontrola USKOK-a koja je, ustvrdila je, već u gradskoj upravi.

Napomenula je da su, među založenim nekretninama i 70-ak stanova socijalno ugroženih Siščana koji bi trebali na bubanj.

Već je na sjednici Gradskog vijeća Kristina Ikić-Baniček poručila bankarima da im odluka o založnom pravu vrijedi manje od papira na kojem je napisana jer će od lipnja 2013., dakle nakon lokalnih izbora, kada se smijeni vlast, ona i SDP kao izborni pobjednici pravnim sredstvima osporiti založno pravo na nekretnine i sam ugovor o gradnji dvorane.

Predsjednik sisačkoga Gradskog vijeća Veljko Novak (HSP dr. Ante Starčevića) izvijestio je jučer da je dao ostavku na mjesta u povjerenstvima za javnu nabavu te nadzor nad izgradnjom sportske dvorane jer nije zadovoljan radom gradskih službi u vezi s ugovaranjem gradnje sportske dvorane te reakcijom medija na događaje oko nastavka gradnje i odluke Gradskog vijeća.

No, tvrdi kako nezakonitih radnji u postupku ugovaranja izgradnje dvorane nije bilo i da je sam pozvao USKOK i DORH da još jedanput prekontroliraju dokumentaciju.

Sisačko Gradsko vijeće 12. ožujka donijelo je odluku da se u Hypo banci založi gradska imovina vrijedna stotinjak milijuna kuna zbog nastavka gradnje sportske dvorane. Pod hipoteku idu mnogobrojne gradske nekretnine: oko stotinu stanova, uglavnom socijalnih, poslovne prostorije i zemljišta.

Prijedlog je prihvatilo Gradsko vijeće s 20 glasova “za” i deset “protiv”. Za odluku je glasovalo šest vijećnika HSP-a dr. Ante Starčevića, pet članova HDZ-a, Krešo Bočina (HSLS), tri nezavisna vijećnika, dvojica iz Stranke penzionera te vijećnici SDA, DSU-a i SDSS-a. Protiv te odluke bilo je petero vijećnika SDP-a, po dvojica vijećnika HNS-a i HSS-a te jedan vijećnik HSLS-a.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr