Sisački SDP zaratio s Hypo Alpe Adria bankom!

Press 30. siječnja 2013

Iz gradske organizacije sisačkog SDP-a u službenom su priopćenju oštro reagirali na zaprimljenu “prijetnju tužbom Hypo Alpe Adria banke, koja ucjenom pokušava zaustaviti distribuciju plakata kojima se najavljuje proslava Međunarodnog praznika rada u Sisku”.

Kako ističu u službenom priopćenju – prijetnja i ucjena naslovljena je na predsjednicu sisačkog SDP-a Kristinu Ikić Baniček, od koje se traži uklanjanje plakata na kojem je ilustracija nilskog konja koji napada grad uz poruku “Radničko ne Hypogradu”. Hypo banka uz to traži i javnu ispriku zbog “nanošenja štete ugledu i poslovnim interesima Hypo Alpe Adria banke”, što su upotpunili i riječima da je o svemu obaviješteno i vodstvo stranke. 

Predsjednica Gradske organizacije SDP Sisak Kristina Ikić Baniček u priopćenju dalje navodi kako SDP Siska nije “tendenciozno vadio stvari iz konteksta” kako u svojoj poruci navodi Hypo banka, već je dosljedno i odgovorno upozorio građane Siska i javnost na opasne i pogubne posljedice gradnje sportske dvorane koja će gradsku blagajnu Siska dovesti na prosjački štap. Izjavila je i kako SDP neće ukloniti svoje plakate kojima poziva građane na proslavu 1. svibnja.

U priopćenju dalje stoji – Naime, nije ništa izvađeno iz konteksta u činjenici da je nesposobna i opasna gradska vlast predala Hypo banci kao taoca neostvarivom i propalom projektu sportske dvorane praktički sve komercijalno isplative nekretnine u vlasništvu Siska. Nije ništa izvađeno iz konteksta u činjenici da će Hypo banka narednih 26 godina polagati pravo na šestinu svih poreznih prihoda grada, a kada grad neće moći izvršavati svoje obveze iz ugovora kojim se obvezao na dužničko ropstvo Hypo banci, sva će vrijedna imovina Siska završiti na bubnju.

Kristina Ikić Baniček drži kako je nekorektno i uvredljivo od Hypo banke da pokušava prijetnjom sudske tužbe skrenuti pažnju sa svoje uloge u otimanju budućnosti gradu koji trenutno prolazi kroz najtežu socijalnu krizu od Domovinskog rata. – Misle li bankari Hypo banke, koji se u prijetnji upućenoj sisačkom SDP-u nazivaju “uglednim u poslovnoj zajednici”, da je otimanje budućnosti grada zbog besmislenog projekta u koji su se na tko zna koji način upleli sisački vlastodršci ugledna poslovna praksa na koju bi sisački SDP trebao zažmiriti, a građani Siska pljeskati? – dodala je Baniček.

Sisački SDP očekuje ispriku Hypo banke što pokušava naplatiti 450 milijuna kuna za gradnju sportske dvorane koja je manja od nekih arena izgrađenih u Hrvatskoj za četvrtinu tog novca. Također očekuje ispriku, kako se navodi u priopćenju, “jer Hypo banka u naplati te sulude svote ne preže niti od založnog prava na imovinu grada u kojoj se nalazi javna kuhinja i u kojoj žive socijalno ugroženi stanovnici Siska”.

– Sisački SDP je uvijek štitio i uvijek će štititi svoj grad od svih onih koji su stavili svoju nezasitnu šapu na njegove resurse i u tome nas neće spriječiti jalove prijetnje i ucjene – zaključila je Predsjednica Gradske organizacije SDP Sisak.

Naime, u spornom pismu Hypo Alpe Adria banke, koje je naslovljeno na Kristinu Ikić Baniček, osvrnuli su se na “iznimno nekorektno i nadasve uvredljivo ponašanje od strane vaše organizacije zbog kojeg je narušen ugled i načinjena poslovna šteta našoj banci”. Iako iz Hypo banke ističu kako poštuju slobodu izražavanja i svačije mišljenje, drže da su dužni reagirati jer se spornim plakatom “Radničko NE Hypogradu” nanesena velika šteta ugledu banke u lokalnoj zajednici, ali i lokalnim partnerima te klijentima. 

U pismu se traži da se spriječi daljnje širenje plakata ulicama Siska, njihovo uklanjanje, te službena isprika od Gradske organizacije SDP-a Grada Siska. Ukoliko do isprike ne dođe, iz Hypo Alpe Adria Bank najavljuju poduzeti sve aktivnosti u skladu s važećim zakonskim propisima.

Izvor slike i teksta: www.dalje.com