Zbog vrtića na Zelenom brijegu SDP će prijaviti Grad Sisak Upravi za sustav javne nabave i Minisatsrtvu financija

Press 1. veljače 2013

Sisački SDP održao je konferenciju za medije ispred nedovršenog vrtića na Zelenom Brijegu, a uoči sjednice Gradskog vijeća koja je najvljena za petak, 11. siječnja.

SDP je upozorio “na zloupotrebu procedure od strane predsjednika Gradskog vijeća Veljka Novaka koji umjesto da održi redovitu sjednicu saziva nastavak nastavka sjednice, a sve kako bi izbjegao aktualac i za njega sve neugodnija pitanja vijećnika.”

Vijećnica SDP-a Kristina Ikić Baniček istaknula je

“I mi, kao i većina građana tražimo odgovore i želimo da netko odgovara za niz katastrofalnih poteza koje je povukao gradonačelnik Dinko Pintarić uz podršku predsjednika Povjerenstva za izgradnju sportske dvorane Veljka Novaka koji je vodio nabavu oko izgradnje dvorane i dječjeg vrtića. Posljednja u nizu odluka ide na dušu i većini vijećnika u Gradskom vijeću koji su dali pristanak na raskid ugovora o gradnji vrtića s Hypo bankom, odnosno njezinom tvrtkom kćeri Epsilon Građenjem, čime su se odrekli ugovora koji je jedini mogao spasiti Sisak od plaćanja nove sulude cijene za vrtić na koju nitko normalan na početku gradnje ne bi pristao.” – rekla je predsjendica sisačkog SDP-a, i gradska vijećnica,  Kristina Ikić Baniček.

Ikić tvrdi kako je se tom odlukom Vijeća Sisak odrekao prava da dobije u potpunosti završen vrtić, a još se obvezao i da će Hypo banci platiti nešto što ona nikada nije završila te, uz to, mora uzeti novi kredit da to sam završi.

“Time su Pintarić i Novak odriješili Hypo banku obveze koju je ona preuzela na sebe bez da je Sisak išta dobio zauzvrat zbog čega ostaje visiti u zraku čime je to Hypo banka zadužila Pintarića i Novaka da joj opraštaju sve obveze iz ugovora i još se zadužuju za dva nova milijuna kuna kod druge banke da završe vrtić i pokriju obvezu koju nije izvršila Hypo banka.” – ističe Ikić Baniček.

Zbog toga će vijećnici SDP-a podnijeti prijavu Agenciji za javno-privatno partnerstvo i Upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva te Ministarstvu financija. Prve dvije institucije će informirati kako je gradonačelnik Pintarić odustao od ugovora potpisanog nakon provedenog postupka javne nabave i dao Epsilonu tj. Hypo banci povoljnije uvjete od onih s kojima je ova pobijedila na natječaju što je protuzakonito jer je time narušena tržišna utakmica.

“Da su neki drugi eventualni ponuđači znali da vrtić nikada neće morati završiti, a da će im svejedno biti plaćen kao da je završen, sigurno bi se i oni javili i možda ponudili nižu cijenu.” – pojasnila je sisačka SDP-ovka.

Od Ministarstva financija će pak zatražiti da odbije dati suglasnost na suludo zaduženje za koje nema potrebe niti razloga sve dok Hypo banka ne izvrši ono na što se obvezala.

“Pitanje dovršetka vrtića je tek uvod u pravu bitku oko dovršenja dvorane, bitku o kojoj ovisi financijska budućnost Grada narednih 30 godina jer ako sada popustimo, bit će nemoguće sanirati štetu učinjenu zaduženjem teškim 471 milijuna kuna za dvoranu kakve su u drugim gradovima sagrađene za četvrtinu te cijene.” – rekla je Ikić Baniček.

Izvor slike i teksta: www.sisak.info