Ministar Hajdaš Dončić u radnom posjetu Sisku

Aktualno 29. rujna 2015

MINISTAR-DON--IC_01

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sa suradnicima, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Davor Mihovilić, član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković i član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković boravili su danas u radnom posjetu Sisku. Na sastanku u gradskoj upravi s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Domagojem Brozom razgovaralo se o projektima vezanim uz riječni, željeznički i cestovni promet na području grada Siska.
Kako je naglasila gradonačelnica, Grad Sisak je zainteresiran za tri projekta vezana uz riječni promet: komunalnu luku, čišćenje korita Kupe te riječni brod Biokovo. Komunalna luka izgradit će se zajedničkim snagama Grada Siska, Lučke uprave, Hrvatskih voda i Agencije za vodne putove. Projekt ima građevinsku dozvolu i napravljen je troškovnik. Ministar Siniša Hajdaš Dončić je napomenuo kako slijedi spajanje Hrvatskih voda i Agencije za vodne putove, te najavio da će se nakon toga potpisati sporazumi o financiranju, a tijekom 2016. godine krenut će se s radovima. S obzirom da je projekt sisačke šetnice prema Starom gradu dijelom vezan uz izgradnju Komunalne luke, to će omogućiti i nastavljanje radova na šetnici.
Kako je rečeno na sastanku, pri kraju je i restauriranje riječnog broda Biokovo, koji će biti usidren na Kupi, a uslijedit će i čišćenje korita rijeke Kupe kako bi se njome sigurnije prometovalo te ublažile posljedice eventualnih poplava.
Član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković upoznao je nazočne kako su pribavili sve potrebne suglasnosti od nadležnih institucija da se dio arheoloških nalaza s glavnog kolodvora u Sisku privremeno izmjesti u prostore HŽ-a, ovih dana se uvodi u posao Hrvatski restauratorski zavod. Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni, HRZ će dovršiti svoj posao do konca ove godine. Sisački kolodvor bi trebao biti otvoren za promet koncem 2016. godine. Ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako je planirano bolje povezivanje Zagreba i njemu bližih gradova u željeznički prsten, čime će sve te pruge poboljšati prigradski prijevoz, te skratiti vrijeme putovanja. Pruga Zagreb-Sisak obnovljena je do Grede, a iduće godine obnovit će se i dio od Grede do Siska te će zajedno s obnovljenim kolodvorom, najavio je ministar Hajdaš Dončić, znatno doprinijet kvalitetnijoj i bržoj željezničkoj povezanosti Siska i Zagreba.
Ministar Hajdaš Dončić najavio je za sredinu studenog otvaranje ceste Velika Gorica – Jakuševac koja će skratiti putovanje Siščanima u Zagreb.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček upozorila je još jednom na važnost izgradnje novog mosta preko Kupe, koji treba pored rasterećenja postojećeg prometa, omogućiti i proširenje vrelovoda i plinovoda s desne na lijevu kupsku obalu i obrnuto. Kako je rečeno na sastanku, u tijeku je izrada studije utjecaja na okoliš, a planira se da sva potrebna dokumentacija bude gotova u 2016. godini, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvedbu.
Na sastanku je bilo riječi i o novom Odranskom mostu. S obzirom da se most neće graditi po postojećoj dokumentaciji kojoj je istekao rok, Hrvatske ceste će pripremiti novi natječaj za pripremu dokumentacije te planirati za 2016. godinu cjelovito rješenje za novi most, nadvožnjak, prilazne ceste i dvotračne ceste koje zaobilaze naselja Odru i Stupno. Također, tijekom iduće godine sanirat će se most Gromova i galdovački most u okviru pojačanog održavanja. U Hrvatskim cestama rade dokumentaciju za proširenje križanja za Južnu industrijsku zonu u Novom Praćnu. Iduće godine započinje izrada dokumentacija za izgradnju rotora na spoju D-37 (Petrinja) i D224 Sunja. Rekonstruirat će se Galdovačka ulica, koja je dio državne ceste, pa će dobiti novi sloj asfalta, nogostup i biciklističku stazu, a novi asfaltni sloj i nogostup prema školi dobit će i cesta kroz Komarevo.
Nakon sastanka, ministar Siniša Hajdaš Dončić sa suradnicima obišao je i novoizgrađenu Zagrebačku ulicu i gradilište Bakranove ulice te sisački željeznički kolodvor i arheološko nalazište.

MINISTAR-DON--IC_07MINISTAR-DON--IC_04MINISTAR-DON--IC_03

MINISTAR-DON--IC_14MINISTAR-DON--IC_13MINISTAR-DON--IC_08