Kristina Ikić Baniček piše ministru Jovanoviću

Press 30. siječnja 2013

Zbog stanja u sisačkom sportu i prašine koja se u zadnje vrijeme digla oko Segeste i općenito financiranja sporta, otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću u kojem stoji:

“Građani Siska već neko vrijeme ogorčeno promatraju kako se njihov teško zarađeni novac već godinama slijeva na račune “odabranih” sportskih klubova u Sisku, koji međutim ne ostvaruju nikakve značajne sportske rezultate dok istovremeno ulaganje u rekreativni sport i većinu ostalih sportskih klubova nikada nije bilo na nižim granama.

Iza svega stoji jedna uska grupa ljudi, koja je preko trgovačkih ugovora u politici, stavila ”šapu” na opći interes u sportu grada, koji se može podičiti najstarijim hrvatskim nogometnim klubom Segestom, grada koji već 20 godina ima zatvoreni olimpijski bazen što je odgojilo generacije uspješnih plivača te grada u kojem se hokej igra od 1931. godine.

Vaša najava da ćete izmjenama Zakona o sportu osnovati sportsku inspekciju dolazi nam kao zadnja nada da ćete stati na kraj uhodanim tijekovima novca, koji nominalno idu za sport u Sisku, no za koji mi Siščani opravdano sumnjamo da ne završi kod pravih sportaša.

Želim Vas ovim pismom upozoriti na kritično stanje u Nogometnom klubu Segesta, u koji su u ovim kriznim godinama uloženi milijuni kuna poreznih obveznika Siska, samo da bi Siščani doživjeli kako se Segesta sustavno uništava i ide ka gašenju. Također, neuralgična je točka i Rukometni klub Siscia, za kojeg se gotovo u svakom rebalansu proračuna osiguravaju dodatna sredstva, a da nitko ne vidi kamo ona idu, osim što se zna da su na grbači kluba i neki “zetovi” gradskih vijećnika koji su mijenjali strane u Gradskom vijeću.

Između ova dva kluba postoji jedna dodirna točka, a to je njihov predsjednik, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća, koji preko svog pouzdanika kontrolira i Zajednicu sportskih udruga Grada Siska, koja i jest najodgovornija za stanje u sportu Siska.

Pišem Vam kao gradska vijećnica, koja nikada nije vidjela niti jedno izvješće o financijsko-materijalnom poslovanju niti jednog sportskog društva u Sisku, a koja zna da osobe, koje su političkom trgovinom s gradonačelnikom Dinkom Pintarićem osvojile sve ključne poluge u sportu Siska, nemaju dobre namjere prema sportu i sportašima već djeluju isključivo u vlastitom interesu.

Poštovani ministre Jovanoviću, iako sam svjesna da će Vaši sportski inspektori, od dana kada se ustroji služba, imati pune ruke posla, molim Vas da svoju pažnju posvetite i Sisku jer, ukoliko se nastavi kao do sada, sport u Sisku je pred uništenjem, jednako kao što je i gospodarstvo dovedeno na najniže grane u povijesti.”, stoji u pismu predsjednice sisačkog SDP-a Kristine Ikić Baniček.

Izvor: www.portal53.hr